Rättvisa relationer

Jag har skrivit om det här förut men jag tänker att det tål att upprepas då ämnet är något som jag ofta stöter på i samtal med kvinnor som jag coachar. Vi lever idag våra liv i ett extremt högt tempo, kraven blir högre och tid blir en bristvara. Det är så mycket i våra liv som slukar vår tid och vårt fokus för vi vill gärna göra allt på en gång. Sen är det allt det där vardagliga som behöver fixas med att handla mat, tvätta kläder och städa hemmet. Ofta är det så mycket i övrigt så vi knappt hinner med vår vardag och det är lätt att den här delen av livet skapar mycket drama, mer än vad som ofta är nödvändigt. Kanske tycker vi att fördelningen hemma är ojämn och helst vill vi ju att allt ska vara rättvist hela tiden. Men det funkar ju inte riktigt alltid, och huvudsaken är väl att vi alla gör så gott vi kan? Jag ville dela med mig av några steg för att göra det hela till mindre av ett problem.

  1. Sätt dig ner och punkta ner hur fördelningen ser ut idag, är den verkligen så ojämn som du tänker? Ofta inser vi att det är ganska jämnt fördelat trots allt. Om inte, vad beror det på? Har en av er mer tid hemma? Jobbar mindre?
  2. Börja sedan att dela upp era ansvarsområden. Avskyr du att tvätta men din partner tycker det är helt ok, låt då hen göra det. Tycker du däremot att det är rätt meditativt att gå omkring hemma och damma. Då har du hittat din uppgift. Vissa saker kanske kan delas upp under veckan, som att natta barn eller laga mat eller så gör ni det ihop som en mysig stund tillsammans. Det är mycket bättre att ni delar upp och gör det ni är bra på än att det tvunget ska vara 100% jämnställt.
  3. Se er som ett team. When shit hits the fan – be om hjälp! Under intensiva perioder, var medveten om vem som har störst buffert på energikontot. Kanske lyckades du komma i säng tidigast och din partner har varit tvungen att sitta uppe och jobba. Underlätta för varandra och fixa t.ex frukosten åt den andra eller ta förislämningen, även om det inte är din morgon. Ni är in this toghether.
  4.  ”I choose to see peace instead of this” en så fin lektion ur boken A Course In Miracles. Varje gång det börjar koka inombords för att din partner har lämnat sina underkläder på golvet eller mjölken framme så har du ett val. Du kan välja att ägna några sekunder av din tid till att lägga underkläderna i tvättkorgen eller så kan du ge din partner en spydig kommentar som kommer påverka energin emellan er för resten av dagen, valet är ditt!
  5. Bekräfta varandra! Visa alltid uppskattning för varandra. Se det lilla. Det gör så mycket att få lite beröm och en kram. Tänk alltid på att det vi ger får vi också tillbaka!

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.